HK mempertimbangkan sijil e-kesihatan untuk rakyatnya, untuk memudahkan perjalanan sempadan
Uncategorized

HK mempertimbangkan sijil e-kesihatan untuk rakyatnya, untuk memudahkan perjalanan sempadan

Hong Kong sedang mempertimbangkan sistem pensijilan diri elektronik untuk penduduknya untuk cuba mengecualikan mereka daripada peraturan kuarantin Data SGP dua hala sedia ada yang terpakai apabila mereka melawat dan pulang dari Macau atau wilayah Guangdong di tanah besar China yang bersebelahan.

Maklumat itu diberikan oleh Setiausaha Makanan dan Kesihatan Hong Kong, Sophia Chan Siu-chee, dalam temu bual dengan akhbar South China Morning Demo Pragmatic Post, yang diterbitkan pada hari Sabtu.

Cik Chan berkata Hong Kong sedang memikirkan sama ada sistem pensijilan kendirinya sendiri untuk rakyat, atau menerima pakai yang digunakan oleh pentadbiran lain. Itu difahamkan merujuk kepada bidang kuasa lain di China. Beliau berkata tujuan pengisytiharan sedemikian adalah untuk menunjukkan tahap risiko individu berdasarkan keadaan kesihatannya, hubungan yang diketahui dengan pesakit Covid-19 dan sejarah perjalanan.

Pengiktirafan bersama sistem pengisytiharan Macau dan bandar Zhuhai di tanah besar China di Guangdong telah dilaksanakan sejak 10 Mei. Sistem ini mempunyai tiga kod warna untuk menunjukkan tahap risiko kesihatan seseorang. Kod warna hijau bermakna orang itu tidak dikaitkan dengan mana-mana kes Covid-19 yang diketahui; kod warna merah menunjukkan jangkitan, disyaki jangkitan atau orang itu telah berhubung rapat dengan kes yang disahkan. Kod warna kuning menandakan orang itu demam atau mempunyai simptom beberapa bentuk penyakit pernafasan.

Guangdong, Hong Kong dan Macau sedang berusaha untuk merangka beberapa bentuk pengaturan perjalanan tanpa kuarantin dalam bulan ini , Ketua Eksekutif Togel SGP Hong Kong Carrie Lam Cheng Yuet-ngor memberitahu saluran berita yang berpangkalan di Hong Kong seminggu lalu.

Masih tiada tarikh ditetapkan bila sekatan sempadan yang menjejaskan perjalanan antara wilayah Guangdong dan dua wilayah pentadbiran khas, mungkin berkurangan, kata Cik Chan kepada South China Morning Post. Tetapi dia menyatakan bahawa kelonggaran kawalan sempadan seperti itu mungkin bermula dengan hanya “sebilangan kecil” orang yang dapat melakukan perjalanan tanpa kuarantin keluar dari Hong Kong. Orang sedemikian dijangka termasuk mereka yang biasanya berulang-alik merentasi sempadan tersebut, seperti profesional, pemilik perniagaan, pelajar dan pemandu trak.